How to purchase?



Name:




Alamat:




No. Telefon:




Email:




Produk/ Kuantiti:




Are you?









Get your own free form like this one.

POSTAGE FEE:
Semenanjung RM7
Sabah & Sarawak RM11


Dapatkan khidmat nasihat percuma berkenaan produk JSD:
Fara Whatsapp +60166421354 :)

Followers

Thursday, October 18, 2012

Tips: membuka akaun facebook utk peniagaan.




Assalamualaikum,

Berdasarkan pengalaman peribadi, fara nak share 
sikit ttg facebook dan butikpinkku di jaman mule2.

1) Facebook as pengenalan.
Memulakan butikpinkku secara online, fara juga menggunakan facebook utk memperkenal items kepada bakal pembeli. It is facinating how facebook grows so fast in Malaysia.
No wonder Malaysian have the most friend on facebook!

2) Pembelian facebook.
Tak dinafikan ramai yg lebih selesa membeli di facebook sebab cara pembelian yg lebih senang.
Oleh sebab ramai yang online menggunakan smatphone masing2 secara on the go (sambil berjalan, driving, sambil makan, etc)

Jadi, shopping di facebook lebih make sense. Kalau di blog/ web, banyak sangat form yang kadang2 terlalu kecil utk di-isi.

3) Facebook dan updating.
Sebab facebook senang nak reach, maka mudah nak dapat content yg sentiasa up-to-date.
Jadi, tiap kali kite post anything di facebook, orang/ fan/ fb friend sentiasa terima update.

********

Butikpinkku dan fb.

Dalam masa 2 tahun setengah ni, fara rasa fb banyak membantu butikpinkku berkembang.
Mulanya, fara cuma add friend mana2 org yg mungkin berminat dengan perniagaan fara.

Contohnya:
fara jual tudung.
jadi fara cuma add org perempuan, yg muslim. dan yg berada di Malaysia,(sbbnya, sms permulaan butikpinkku, kami x ship ke luar Malaysia), dan yg usia dlm 15-30 (ni lingkungan umur yg sesuai utk org yg kerap beronline dan pkai tudung spt yg banyak butikpinkku pasarkan)

Jadi, basic thing utk buka akaun fb perniagaan ialah:
1) tahu ape yg nak dijual
2) carik target market
3) kenalpasti demografik
Logik kan?

(walaupun rakan2 dan iklan worth of mouth lebih banyak mmbantu meberi kepercayaan, 
tp fb memudahkan proses iklan kpd rakan)
"ak beli kat butikpinkku"
"owh... kat mane tu.. ade facebook x? ak nak tengok.."

penah terjadi kan?

Facebook memudahkan seseorang mengiklankan produk anda.
Memudahkan iklan dr seorang pembeli kpd bakal pembeli.
Bagi yang kurang pasti, boleh je login www.fb.com utk sign in new account.


note: fara bukan iklankan fb, fara just bg cadangan dan bkongsi pengalaman butikpinkku :D

ps: do comment pendapat anda, dan apa yg anda rasa fara patut share next week.

2 comments:

Insyirah said...

menarik..next step for beginner please :)

butikpinkku@gmail.com said...

@Insyirah: insyaallah :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...